Bydlení

Přístavba domu zaujme na první pohled oblými tvary

obrazek

Pro nově přistavěnou část domu jsou charakteristické oblé hrany a zakrytí povrchu dřevěnými bílými okenicemi.

FOTO: Justin Alexander

2.3.2017 06:12 Na vršku kopce, odkud je hezký výhled na přístav australského Sydney, stál po desítky let dům, který se majitelé rozhodli nechat zvětšit. Požádali proto místní architekty pracující pod vedením Luigiho Roselliho, aby navrhli přístavbu, která zvětší užitnou plochu domu, ale zároveň pokud možno příliš dramaticky nezmění jeho vzhled.

Architekti navrhli rozšíření orientované spíše vertikálně. Přístavba má výšku přes dvě podlaží. Její valná většina je ovšem ukryta za hřebenem střechy tak, aby nerušila vzhled čelní strany domu.

Prvkem, který vizuálně propojuje vzhled nové části a původní stavby, je hlavní materiál zastoupený na povrchu přístavby - bíle natřené okenice, jimiž lze libovolně manipulovat a propustit tak do interiéru pouze požadované množství světla.

Z čelní strany domu přístavba působí nenápadným dojmem. Hezkým nápadem bylo zopakovat její tvar u vjezdu do garáže.

FOTO: Justin Alexander

Oblé rohy jsou hlavním rysem celého domu. Bylo logické, že je autoři návrhu přístavby použili také.

FOTO: Justin Alexander

Zároveň s tím architekti také upravili vzhled vjezdu do garáže, na němž zopakovali hlavní rys přístavby - oblé rohy místo ostrých hran. Přístavbu i vjezd do garáže pak navrhli tak, aby obojí nenarušilo akcent na vodorovné linie, který kladl autor původní stavby.

Ve světle zařízeném interiéru rozehráli designéři hezkou hru bílé a jasné žluté barvy, kterou doplňují méně nápadné odstíny béžové a okrové.

FOTO: Justin Alexander

V jídelně a kuchyni je podlaha z leštěného betonu. Milovníky čistého řešení kuchyňských linek jistě zaujme kuchyň v čokoládové barvě s minimem úchytů.

FOTO: Justin Alexander

Schodiště vytvořené z perforovaného ocelového plechu slouží zároveň jako světelná šachta. Přivádí světlo přicházející světlíkem ve střeše až do přízemí, do haly.

FOTO: Justin Alexander

Přes veškerou citlivost návrhu a snahu architektů přístavbu v maximální míře vizuálně zmenšit, ukrýt a propojit s původním domem, se setkali mladí majitelé domu v sousedství se značným nepochopením a překážkami, které realizaci oddálily.

Také jednání s místním stavebním úřadem nebylo snadné, jak podotýkají architekti. Jak úředníky, tak obyvatele v okolí se nakonec podařilo rozumnými argumenty přesvědčit ke změně původního zamítavého postoje a jejich návrh bylo možné nakonec realizovat jen s minimálními úpravami.

Autoři návrhu interiéru si pohráli i s takovým detailem, jako je výhled na most v přístavu. Jeho tvar v interiéru ložnice napodobuje křeslo Diamond z dílny návrháře Harryho Bertoiy.

FOTO: Justin Alexander

Obklady z panelů z amerického dubu vytvářejí klidné a nenápadné pozadí pro mobiliář výrazných barev, který designér Romaine Alwill navrhl pro ložnici.

FOTO: Justin Alexander

Stejně pečlivý přístup k provázání původního s novým uplatnili architekti při návrhu interiéru. Tuto část si vzal na starosti architekt Sean Johnson a interiérový designér Romaine Alwill.

Leštěné betonové podlahy tak například hladce navazují na již existující tmavohnědé dřevěné, velká posuvná okna moderního stylu se celkem přirozeně doplňují s původními okny, jejichž tabulky jsou spojované olověnými pásky.

Zařízení šatny navrhli společně Sean Johnson a Romaine Alwill. Jejím srdcem je komoda se šuplíky a stolek.

FOTO: Justin Alexander

Stolek v šatně

FOTO: Justin Alexander

Architekti navíc přístavbu využili k prosvětlení interiéru domu. Do její střechy implementovali světlík, pod nějž umístili schodiště z perforovaného plechu, takže jeho šachta umožňuje distribuovat světlo do všech podlaží, tedy až do haly v přízemí.

Zajímavým prvkem toalety a koupelny pro hosty jsou hexagonální dlaždice jako obklad na stěnách a mosazné kohoutky.

FOTO: Justin Alexander

Nevšední vzhled koupelny pro děti vznikl původně náhodou, když bylo třeba najít prostor, kam ji umístit. Jako jedna z možností se ukázal prostor pod střechou domu.

FOTO: Justin Alexander

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

nes, Novinky

nahoru

Bydlení:

Moderní tapety zaujmou barvami i 3D efekty

-

dnes 09:31 Obrazem: Tapety a samolepicí dekorace patří k výrazným...

Černý dům rozhodně nebyl černým koněm architektonické soutěže, kterou vyhrál

-

dnes 06:33 Obrazem: Black House neboli Černý dům získal letošní...

Jak bydlí Petr Čech, pokračovatel mlynářského rodu a majitel ostrova u Berounky

-

včera 12:21 Obrazem: Nejen stavení mlýna s vodní elektrárnou je...

Kde lze využít solární systémy

-

včera 08:47 Obrazem: Moderní metodou, jak získávat sluneční...

I na městské zahrádce lze vypěstovat plodiny pro kuchyň michelinské restaurace

-

včera 05:54 Video: Ve velkých a rušných městech, kde si člověk o...

Nebojte se moderní výmalby. Hitem jsou zlatavé efekty i zemité barvy

-

17.6. 09:32 Obrazem: Dříve se doma malovalo až tehdy, kdy vznikl...



Stalo se Domácí Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Sport Ekonomika Finance Žena Koktejl Komentáře Internet a PC AutoMoto Muži Věda a školy Bydlení Cestování Počasí Téma Speciály Horoskop TV program

ZpětHlavní strana
Podmínky užití služby
Ochrana údajů