Bydlení

Majitel proměnil panelákový byt v atraktivní domov, dominantou se stal beton

obrazek

Nábytkové skříňky jsou zhotoveny z odolného černého lamina, tmavá je i kuchyň, která je vybavena vestavnými spotřebiči.

FOTO: Lukáš Hausenblas

23.5. 09:03 Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu žije celý život. Nejdřív o kus dál s matkou a nyní v panelovém domě, v němž o pár pater výš bydlí jeho bratr. Drží prostě s rodinou a přál si zůstat v důvěrně známém prostředí.

S jasnou vizí koupil byt 3+1 s lodžií v revitalizovaném desetipodlažním panelovém domě, který zásluhou architektů Davida Neuhäusla a Matěje Hunala proměnil spolu se svojí partnerkou Nicolou v atraktivní bydlení.

„Přál jsem si jednoduchý a účelný interiér s dostatkem úložných prostorů, kde všechno bude mít svůj řád a zůstanou zde i oddělené pokoje. Líbil se mi beton a bílé zdi. Přes společného kamaráda jsem se dostal k autorům tohoto bytu, kteří mou vizi skvěle rozvinuli,“ uvádí Jakub. Nedokonale řešený prostor bylo třeba od základu předělat, zbavit se všeho kromě nosných konstrukcí.

Relativně nepříliš nákladné regály kryté závěsem jsou z hlediska kapacity velmi efektivní. Tvoří hlavní úložný prostor haly i ložnice. Osobitý věšák vytvořila sama Nicola z betonové základny a roxorů.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Jakub zřetelně formuloval požadavky a stanovil rozpočtový rámec, ale záměrně neomezoval koncept ani detaily jeho řešení. Naopak, živě se o vývoj zajímal, nápady architektů i své konzultoval a podporoval celistvý výsledek projektu.

„Líbilo se nám, když Jakub sám přišel s nápadem přisvětlení koupelny pomocí luxferů – je to náš oblíbený materiál,“ vzpomíná architekt Neuhäusl.

Konceptuální minimalismus

„Zásadní pro nás byla funkčnost, maximální využití a velkorysost skromného prostoru, uplatnění principiálních slabin jako příležitostí a kontrast přirozených materiálů. Základní vizuální prvek tvoří přiznané betonové panely – není potřeba popírat bytostnou identitu bytu,“ vysvětluje architekt.

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus nábytku Jakub zachoval z původního vybavení bytu.

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Stavěli jsme na pravdivosti bytu. Beton jsme jen očistili a ošetřili penetračním nátěrem kvůli prašnosti, rozvody jsou vedeny přímo po jeho povrchu. Nejde ale o žádnou manýru, vše má svůj logický důvod,“ doplňuje architekt Hunal.

Neutrální pozadí tvoří šedá podlaha z vinylových dílců a bíle omítnuté příčky vyzděné z pórobetonových tvárnic. Střídmý keramický obklad pokrývá podlahy i stěny koupelny a toalety.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Nově se vše odvíjelo od jasné koncepce půdorysu. Zmizely všechny růžky, kouty, chodbičky. Výsledkem je jednoduchý, racionální půdorys bez zbytkových ploch, který umožňuje mnohem lepší prostupnost a orientaci.

Na přání Jakuba zůstalo zachováno klasické rozdělení na samostatný obytný prostor, ložnici a pracovnu.

Do ložnice se vešlo jen lůžko a minimální úložné prostory.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Obývací pokoj a kuchyň jsou propojeny do vzdušného celku. Koncentrace úložných prostorů v hale umožnila omezení obou zbývajících místností na jejich základní funkce – spánek a práci.

Po obou stranách lůžko stylově doplňují noční stolky z betonových tvárnic, které sem spontánně instalovala Nicola.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Atraktivní kontrasty

Součástí konceptu je nábytek navržený na míru, který řeší nedostatek úložných prostorů.

„Omezená plocha si vyžádala systém důsledně využívající místo pod stropem – stěny jsou tak upotřebeny po celé své výšce, pokud jejich část není smysluplně uvolněna kvůli průchodu, umístění televize anebo postele. Relativně nenákladné regály kryté závěsem jsou z hlediska kapacity velmi efektivní,“ míní architekt Neuhäusl.

Podlahu koupelny a částečně i její stěny pokrývá keramický obklad (Rako). Je vybavena akrylátovou vanou a baterií s ruční sprchou (Ravak). Vešla se sem i černá pračka (LG).

FOTO: Lukáš Hausenblas

„Tvoří hlavní úložný prostor v ložnici a hale, kde dřívější ukončení šatní tyče vytváří místo pro obutí,“ dodává architekt Hunal.

Kuchyňská linka i protilehlé skříňky jsou založeny na principu jednotné geometrie, kdy na sebe dokonale navazují. Jsou ve stejné úrovni seříznuty směrem k oknům kvůli prosvětlení, uvolnění prostoru a otevření skrytých polic z boku, které tak nenarušují jednotný charakter uzavřeného černého nábytku.

Jakub s Nicolou si přáli vybavit kuchyňskou linku výhradně vestavnými spotřebiči a zapomenout se nesmělo ani na dělený koš pro třídění odpadu.

Běžně lidé větrací roury skrývají, na WC i v koupelně byly v tomto bytě povýšeny do role osobitých soch.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Materiálově zde vyniká surový povrch opovrhovaných panelů, který doplňuje matná čerň kompaktního nábytku a kontrastní bílá látka závěsů, která zjemňuje brutalitu betonu a celkový výraz interiéru.

Jakub se zcela instinktivně vyhýbá nápadné barevnosti, znepokojeně vzpomíná na meruňkově vymalovaný dětský pokoj, který kdysi s bratrem obývali. Ovšem pohovkou, kterou sem umístili, všem vyrazili dech.

Původně zamýšlenou koženou pohovku minimalistického vzhledu jim prodali a nebylo možné ji už objednat. Nakonec si pořídili sto let starou atraktivní repliku sofa z 18. století, kterou interiér rozzářili. „Nechtěli jsme válecí gauč,“ tvrdí svorně partneři.

Propracované osvětlení

Systém přisazených stropních svítidel prochází celým bytem až na lodžii. Linky přiznaných rozvodů tvoří na stropě nepravidelnou síť kulatých svítidel v obytných místnostech, zatímco v hygienických prostorách jsou rozvody ortogonální a svítidla čtvercová, aby korespondovala s rastrem dlažby.

Zasklením lodžie získal pár další místnost k relaxaci. Nicola ráda tráví čas v zavěšeném pytli s knihou v ruce. Atmosféru příjemně dotvářejí bylinky zasazené ve stylových betonových květináčích.

FOTO: Lukáš Hausenblas

Spuštěné žárovky vymezují místo jídelního stolu. Koupelnu přisvětluje přirozeným světlem pruh luxfer pod stropem. Halu vymezuje ústřední kříž z LED trubic. Při pouhém průchodu se zde automaticky spíná nepřímé osvětlení reagující na pohyb.

„Osvětlení pracovní desky, které nevyčnívá, je zapuštěno v horních skříňkách, stačí se jen zlehka dotknout a svítí,“ dodává nadšeně Nicola. „Skvěle vyřešené je i osvětlení ložnice, má zabudovaný stmívač a reaguje na dálkový ovladač.“

FOTO: Lukáš Hausenblas

Společně s Jakubem se už rok těší ze svého nového bytu a nejvíc oceňují jeho funkčnost. Nic jim tu nechybí, ale stále se ještě neshodli na vhodném obrazu na stěnu obývacího pokoje.

Ing. arch. David Neuhäusl a Ing. arch. Matěj Hunal
Ve svém architektonickém studiu se zabývají veškerými typy zadání, ovšem vždy s důrazem na promyšlený koncept a dotažený detail. V ideálním případě navrhují novostavby, interiéry či rekonstrukce od konzultace záměru až po dokončení stavby. Celková smysluplnost projektu je zásadní.

 Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

nahoru

Bydlení:

Domům sluší klasická střešní okna i vikýře

-

dnes 12:08 Obrazem: Plánujete rozsáhlou rekonstrukci podkroví nebo...

Jak se nespálit při nákupu lednice. Co neopomenout při výběru

-

dnes 09:23 Lednice patří k největším a také nejdůležitějším...

I interiér zařízený odpadem může působit luxusním dojmem, stačí si s ním pohrát

-

dnes 06:38 Obrazem: Prohlédněte si neobyčejně luxusní interiér...

Designérský výstřelek aneb Kulaté křeslo, které zpevňuje záda

-

včera 11:38 Obrazem: Studenti několika norských škol začali...

Zhoupněte se do pohody

-

včera 09:15 Obrazem: Mírné pohupování je příjemné, uklidňující a...

Zpět k přírodě aneb Jak v Beverly Hills roste neobvyklý obytný komplex

-

včera 06:06 Obrazem: Kopec a na něm 18 malých dřevěných domků...



Stalo se Domácí Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Sport Ekonomika Finance Žena Koktejl Komentáře Internet a PC AutoMoto Muži Věda a školy Bydlení Cestování Počasí Téma Speciály Horoskop TV program

ZpětHlavní strana
Podmínky užití služby
Ochrana údajů