Bydlení

Vila uherskohradišťského klenotníka má romantizujícího i funkcionalistického ducha

obrazek

Vila s adresou: Uherské Hradiště, Na stavidle 646

FOTO: Archiv publikace slavné vily Zlínského kraje

13.6. 13:09 Třípatrový, volně stojící rodinný dům klenotníka Jana Seidelmanna s postupně ustupujícími patry se zvýšeným přízemím je jednou z nejzajímavějších staveb v Uherském Hradišti. Navrhl jej architekt Ladislav Novák. Architektonicky pozoruhodná, pozdně funkcionalistická romantizující vila je dochována bez podstatnějších rušivých zásahů.

Stavba vznikla v roce 1939 a má dvě části - severní je umístěna v přízemí, v patře je hmota stavby jakoby předsunutá. Pravidelný obdélný půdorys je rozšířen do dvora o vysunutý přístřešek hlavního vchodu.

Strana vily, která je obrácena do ulice, je celkem složitě členěna. Přízemí vystupuje před linii suterénu, první a druhé patro naopak ustupuje.

Interiéru dodal na eleganci vestavěný nábytek na míru.

FOTO: Archiv publikace slavné vily Zlínského kraje

Stavbu zdobí dva vysunuté balkóny a terasa v celé šíři druhého patra. Boční strana vily je osazena dvoudílnými okny, nechybí pás skleněných tvárnic osvětlujících schodiště, který prochází do výšky prvního patra.

Fasáda stavby je hladká, jen v suterénu je obložena keramickými dlaždicemi. Plochá, mírně sešikmená střecha, pod kterou je umístěn půdní prostor s dřevěným stropem, se svažuje ke straně vily mířící do dvora.

Interiér schodiště působí čistě a elegantně.

FOTO: Archiv publikace slavné vily Zlínského kraje

Projekt vily vytvořil v roce 1939 brněnský architekt Ladislav Novák. Část navržených půdních prostor byla zrušena, vila díky tomu získala ještě stupňovitější charakter.

Projekt se složitě stupňovaným průčelím odpovídá jak čisté puristické estetice světelných kontrastů, tak zásadám funkcionalismu. Přesné vymezení těchto stylů je ale v tomto případě obtížné.

Nákres dokládá zamýšlenou podobu stavby.

FOTO: Archiv publikace slavné vily Zlínského kraje

Původní stav objektu je zachován jak v exteriéru, tak v převážné části interiéru.

Zvýšený suterén obsahoval technické a hospodářské zázemí. V prvním patře se odehrával společenský život rodiny. Byl v něm pokoj dětí, obývací pokoj, jídelna a přípravna, kuchyň, spíž a WC, nechyběla ani odpočinková terasa, na straně uliční přístupná z dětského pokoje.

Soukromá část domu, umístěná ve druhém patře, byla racionálně využita. Byla v ní ložnice dětí, rodičů, koupelna a balkón. Součástí tohoto patra byla i část provozní a pracovní, která byla využívána majitelem domu.

Text: Jana Spathová, editace: tnk, Novinky

nahoru

Bydlení:

Český strakatý pes - zvířecí společník s pohnutým osudem

-

dnes 11:57 Obrazem: Český strakatý pes, nebo jak mu chovatelé...

Díky promyšlené rekonstrukci vznikl v malém bytě potřebný dětský pokoj

-

dnes 09:15 Obrazem: Byt, ve kterém bydleli mladí manželé s jedním...

Rekonstruovaný dům vyhlíží mladistvě. Přitom nezapře generace, které v něm vyrostly

-

dnes 05:59 Obrazem: Spousta světla, moderně zařízený interiér, a...

Nové odvětrání způsobilo rozsáhlé zatékání do domu

-

včera 12:09 Při provádění každé zásadnější úpravy na domě je třeba...

Sezónním rostlinám sluší neobvyklé nádoby

-

včera 08:35 Obrazem: Neobvyklé nádoby k sezónním květinám a...

Dům, ve kterém světlo doslova tančí

-

včera 06:43 Obrazem: Pouštní prostředí s řetězcem hor na obzoru,...



Stalo se Domácí Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Sport Ekonomika Finance Žena Koktejl Komentáře Internet a PC AutoMoto Muži Věda a školy Bydlení Cestování Počasí Téma Speciály Horoskop TV program

ZpětHlavní strana
Podmínky užití služby
Ochrana údajů