Ekonomika

Kebab je zachráněn. Europoslanci podpořili používání fosfátů v mase

obrazek

Ilustrační foto

FOTO: Vladimír Plesník, Právo

13.12.2017 20:08 Evropský parlament na plenárním zasedání ve Štrasburku ve středu odmítl námitku proti používání fosfátů v döner kebabech. Námitku původně schválil zdravotní výbor Evropského parlamentu, především hlasy zelených a socialistických poslanců. Výrobci kebabu tak mohou do masa přimíchávat látky, kterými údajně zlepšují jeho chuť.

Vlnu nevole vyvolala navrhovaná rezoluce především v Německu, kde je totiž pochoutka obzvláště oblíbená a v podstatě tam i ve své současné podobě vznikla. Podle deníku Die Welt se v Německu denně prodá 2,2 miliónu kebabů. Döner kebaby tam navíc generují denní obrat 10,5 miliónů eur (225,32 miliónů korun) a vytvářejí 110 tisíc pracovních míst, jak již dříve upozornila německá europoslankyně Renate Sommerová (CDU).

Jedním z levicových europoslanců, kterým fosfáty v kebabech vadí, je Čech Pavel Poc (ČSSD). „Výjimku můžete udělit jen tehdy, pokud na základě vědeckých důkazů ta látka nepředstavuje ohrožení spotřebitele. A ty důkazy my zatím nemáme,” řekl ČTK s tím, že Evropská komise ve věci döner kebabu postupuje nelegálně. Komise použití fosfátů schvaluje.

S jeho názorem nesouhlasí jeho německá kolegyně Sommerová. „Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) považuje za neškodné požití až 4200 miligramů fosfátu denně. Na jednu porci döner kebabu však připadá jen 134 miligramů. Pro srovnání: konzumací döner kebabu do sebe průměrný občan unie dostane tolik fosfátu, jako by vypil jeden a půl litru coly,“ uvedla.

Bez fosfátů by maso nedrželo pohromadě

Pro výrobu hluboce zamraženého masa na döner kebab se zhruba šedesát let používají fosfáty, které vážou vodu a zajišťují tak, že maso na špízu dobře drží pohromadě. Bez nich by vysychalo, rozpadalo se a padalo dolů.

Fosfáty v kebabech se dosud nacházely v jakési šedé zóně. Zatím nebyly explicitně povoleny, ale evropská legislativa ani žádný z členských států je dosud ani nezakazovaly. Návrh Evropské komise to má změnit a fosfáty v hluboce zamraženém mase pro döner kebaby povolit.

V Německu z kebabu udělali sendvič

Döner kebab, v překladu z turečtiny doslova „točící se kebab“, původně označoval jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso, které se griluje za pomalého vertikálního otáčení špízu, ze kterého se postupně odkrajuje.

V Německu turečtí imigranti v sedmdesátých letech začali döner kebab podávat zabalený v pšeničném chlebu jako sendvič, který si lze zakoupit s sebou. Do té doby se jedl pouze z talíře příborem s přílohou.

V Rusku a bývalých sovětských státech lze ve stáncích s rychlým občerstvením zakoupit sendvič s šaurmou, která má původ na blízkém východě a stejně jako řecký gyros je příbuzná döner kebabu.

bož, Novinky

nahoru

Ekonomika:

Harley-Davidson přesune v reakci na evropská cla část výroby do Asie a Brazílie

-

dnes 15:21 Americký výrobce Harley-Davidson přesune výrobu svých...

Babišův kritik Rada splatí část dluhu vývozem kejdy

-

dnes 14:17 aktualizováno Zemědělský podnik Agro Jevišovice...

Turecká lira po Erdoganově volebním vítězství posílila

-

dnes 11:37 aktualizováno Turecká lira v pondělí v reakci na...

Dříví po kůrovci zlevnilo, prkna a trámy ne

-

dnes 11:11 Cena surového dříví vytěženého kvůli kůrovci klesá. Za...

Suché a horké počasí urychlilo žně

-

dnes 11:03 Sucho a horko v květnu urychlilo dozrávání obilí o dva...

Důvěra německých podniků v tamní ekonomiku klesá

-

dnes 10:58 aktualizováno Po květnové přestávce dále pokračuje...



Stalo se Domácí Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Sport Ekonomika Finance Žena Koktejl Komentáře Internet a PC AutoMoto Muži Věda a školy Bydlení Cestování Počasí Téma Speciály Horoskop TV program

ZpětHlavní strana
Podmínky užití služby
Ochrana údajů