Žena

Ne pět, ale deset kusů je optimální denní porce ovoce a zeleniny, tvrdí vědci

obrazek

Ilustrační foto

Profimedia.cz

14.3.2017 10:02 Příděl ovoce a zeleniny častěji než pětkrát denně výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí, např. kvůli srdečnímu selhání, mozkové mrtvici či rakovině. S novou studií přišli vědci z britské Imperial College London. Podle nich je nejvhodnější sníst přibližně 800 gramů ovoce a zeleniny denně, což zhruba odpovídá deseti kusům.

Podle vědců by osmisetgramová porce mohla snížit riziko srdečních onemocnění až o 24 procent, mozkové mrtvice o 33 procent a o 28 procent by snížila riziko rozvoje kardiovaskulárních nemocí obecně. O 13 procent by se snížilo riziko rakoviny a průměrně o 31 procent předčasných úmrtí celkově, uvádějí na stránkách univerzity.

Jeden kus o 80 gramech odpovídá přibližně jednomu menšímu banánu, jablku, hrušce nebo větší mandarince, z vařené zeleniny třem vrchovatým polévkovým lžícím např. špenátu, hrášku, brokolice nebo květáku.

Vědci z londýnské univerzity se nezaměřili pouze na množství denní porce ovoce a zeleniny, ale také na vybrané druhy, jejichž konzumací jde podle nich nejlépe předcházet různým nemocím.

Autor studie: Doplňky stravy jsou k ničemu

Riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění prý výrazně snižují tyto druhy ovoce: jablka, hrušky či citrusové plody, ze zeleniny především tzv. listová, tedy špenát, hlávkový salát nebo čekanka, dále brukvovité druhy – brokolice, zelí či květák.

Riziko rakoviny snižuje především zelená zelenina, např. špenát nebo hrášek, žlutá paprika, mrkev a již zmíněné brukvovité druhy.

„Ovoce a zelenina snižují hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak, pomáhají také cévám a imunitnímu systému. Kromě vitamínů obsahují také spoustu antioxidantů, které napomáhají redukovat ničení DNA a tím pádem i snížit riziko rakoviny,“ uvedl autor studie, norský vědec Dagfinn Aune.

„V brukvovité zelenině, třeba v brokolici, se navíc nacházejí tzv. glukosinoláty, které aktivují enzymy a působí tak opět jako prevence rakoviny,“ dodal.

Vitamínovým doplňkům stravy Aune příliš nevěří. „Komplex tělu prospěšných látek nejlépe získáte konzumací čerstvého ovoce a zeleniny, na rozdíl od tablet, které žádný výrazný efekt na prevenci onemocnění nemají,“ uvedl vědec.

kčt, Novinky

nahoru

Žena:

Jak si žijí králové a císaři bez trůnů

-

včera 14:08 Obrazem: Demokracie je v krizi, populisté na vzestupu....

Michal Novotný: Seriály nás, herce, do velké míry živí

-

včera 08:05 Obrazem: Sličných milovníků je v hereckých rejstřících...

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Orální sex je příjemné zpestření i riziko

-

18.8. 15:52 Případ to byl opravdu bláznivý. Špičkový německý...

Anna Schmidtmajerová: V uměleckém světě je buď hodně práce, nebo žádná

-

18.8. 09:06 Obrazem: V představení Honey, společném projektu Cirku...

John Mucha: Hradčany jsou mým osudem

-

17.8. 12:17 Obrazem: John Mucha (70) patří k těm, kteří spávají ve...

Čtyři tipy na čokoládové dezerty k odpolední kávě

-

17.8. 11:05 Obrazem: Čokoláda není hřích, i když tak chutná....



Stalo se Domácí Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Sport Ekonomika Finance Žena Koktejl Komentáře Internet a PC AutoMoto Muži Věda a školy Bydlení Cestování Počasí Téma Speciály Horoskop TV program

ZpětHlavní strana
Podmínky užití služby
Ochrana údajů