Bydlení

Pýchou nové přístavby je prostorná knihovna a okno přes celou stěnu

obrazek

Nově přistavěná část s knihovnou zaujme hned na první pohled velikým oknem.

FOTO: Antonin Ziegler (9x)

2.7.2015 06:03 Jednoduše řešenou přístavbu ke starému venkovskému domu v městečku Senneville-sur-Fécamp v Normandii navrhl pařížský architekt Antonin Ziegler. Její interiér zalévá světlo proudící velkým oknem sahajícím téměř přes celou jednu stěnu.

Na rozdíl od původního rozšíření, které jakž takž odpovídalo stylu domu, se architekt vydal zcela novou cestou a záměrně nový objekt k ničemu v okolí nevztahoval.

Přístavba s plochou 60 m2 tak působí dojmem samostatné budovy, byť je ve skutečnosti propojena s domem.

Z exteriéru architekt použil černé překližkové desky, v interiéru jim ponechal původní barvu.

Pod knihovnou je prostorná garáž.

Zatímco původní rozšíření domu sloužilo jako garáž a kůlna, nová přístavba má dvě výškové úrovně.

V přízemí zůstala zachovaná garáž, nad ní je pak hlavní důvod všech změn - prostorná a především bohatě vybavená knihovna s čítárnou, o níž majitelům domu šlo především.

Boční stěna garáže není zcela uzavřena.

Přístavba je z exteriéru i v interiéru obložena překližkovými deskami. V interiéru jim architekt ponechal původní barvu, venkovní desky jsou černé.

Ústředním prvkem přístavby je obrovské okno směřující do zahrady domu. Čtenář pohodlně usazený v lenošce a listující v knížce má tak možnost kdykoli odtrhnout oči od stránek a zahledět se ven do přírody, která jako by byla v knihovně přítomna spolu s ním.

Do knihovny se vchází po několika schodech vedoucích od nově vybudovaného vstupu do domu.

Součástí rozšíření stavby byla i mírná změna v uspořádání interiéru samotného domu. Tu podmínila změna umístění vstupu do domu. Nově se vchází v místě propojení starého stavení a přístavby.

Někdejší dvojici oddělených místností sloužících jako jídelna a obývací pokoj architekt sloučil do společného prostoru fungujícího jako kuchyň s jídelnou a obývací pokoj dohromady. V horním patře je pak uložena ložnice majitelů doprovozená koupelnou a samostatnou toaletou.

Police plné knih a spousta světla. Tak si člověk představuje soukromou knihovnu s čítárnou.

V interiéru se opakují svítidla s hravou pravidelností připomínající v podvečer poslední záblesky slunečních paprsků.

Do knihovny se vchází od vstupních dveří, na úrovni horního patra již nově přistavěná část propojena s hlavní budovou není.

Pro důkladné osvětlení při četbě za večerů a šera nechybí klasické zářivky.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

nes, Novinky

nahoru

Bydlení:

Díky promyšlené rekonstrukci vznikl v malém bytě potřebný dětský pokoj

-

dnes 09:15 Obrazem: Byt, ve kterém bydleli mladí manželé s jedním...

Rekonstruovaný dům vyhlíží mladistvě. Přitom nezapře generace, které v něm vyrostly

-

dnes 05:59 Obrazem: Spousta světla, moderně zařízený interiér, a...

Nové odvětrání způsobilo rozsáhlé zatékání do domu

-

včera 12:09 Při provádění každé zásadnější úpravy na domě je třeba...

Sezónním rostlinám sluší neobvyklé nádoby

-

včera 08:35 Obrazem: Neobvyklé nádoby k sezónním květinám a...

Dům, ve kterém světlo doslova tančí

-

včera 06:43 Obrazem: Pouštní prostředí s řetězcem hor na obzoru,...

Přestavěná vila cestovatele Zikmunda splynula s přírodním prostředím

-

20.6. 12:09 Slavné cestovatele Miroslava Zikmunda a Jiřího...



Stalo se Domácí Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Sport Ekonomika Finance Žena Koktejl Komentáře Internet a PC AutoMoto Muži Věda a školy Bydlení Cestování Počasí Téma Speciály Horoskop TV program

ZpětHlavní strana
Podmínky užití služby
Ochrana údajů